Cairkan gula melaka gula pasir garam bersama air dan daun pandan. Masukkan air daun pandan ni ke dalam tepung pulut.
Mudah Sangat Nak Buat Kuih Koci Sedap Lembut Lemak Leleh Daily Makan
Maka hari ini terhasil ler kuih koci dari dapur Ayu pestime buat oi kuih koci ni.
. Kacau rata dan masak di atas api yang sederhana. Cara-cara untuk membuat Kuih Koci. Buat sehingga habis adunan.
Uli adunan menjadi sebati. Cara membalut kuih koci tradisional yang ringkas dan kemas. CARA PENYEDIAAN KUIH KOCI PULUT HITAM.
Resepi Kuih Koci Leleh bahan2 semua ada di dalam video. Mula-mula potong daun pandan kecil-kecil dan kisarkan sehigga hancur. Letak satu sudu leleh dan bungkus kuih koci 12ulang sehingga selelai 13.
Siap blender boh tepi diam-diam. Kemudian apabila sebati masukan tepung gandum dan kacau rata. Tutup api dan biarkan ia sejuk.
Kemudian tapis dan ambil airnya sahaja. Ambil adunan agak-agak sebesar guli lebihkan sikit. Untuk buat kuih koci.
Kemudian masukkan ke dalam air yang mendidih tadi dan rebuskan sehingga kuih terapung di permukaan air. Bila doh terapung angkat dan toskan airnya. Sambil air tengah dididihkan ambil adunan tepung dalam 27 gram dan leperkan.
Bergantung pada saiz juga. Letak di dalam dulang dulu yang sudah di sapu dengan sedikit minyak. Letakkan inti dalam sesudu atau 13 gram lepas tu tutup adunan tepung dan bulatkannya.
Cara mudah buat kuih koci yang pasti sedap_kuih yang jarang ditemui. 襤襤 Tak perlu datang kelas macam video di bawah tetapi hanya belajar melalui kelas PJJ bersama Ibu. Buat sehingga habis adunan dan inti.
Gaul rata sehingga masak. Ambil sehelai daun pisang yang sudah dilayukan sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi. See more ideas about kraf pulut masakan malaysia.
Kacau hingga air kering. Uli adunan sehingga ia menjadi doh. Untuk Membuat Kuih Koci.
Sejukkan inti dan bulat-bulatkan sebesar biji guli. Bila buat tadi teringat air tangan mak. Kemudian uli-uli sehingga tepung tu menjadi doh yang tak melekat di tangan.
Tambahkan sedikit air ke dalam adunannya. Bahagian badan kuih Masukan semua bahan ke dalam sebuang mangkuk atau bekas. Kemudian campur tepung gandum.
Blender kesemua bahan ini bersama iaitu Cream Cheese 250 gram Susu Pekat 2 hingga 3 Sudu Besar Susu Full Cream 5 Sudu dan Horlick 3 Sudu. Bahan bahan untuk inti kelapa. Kemudian masukkan kuih tadi dan rebus sehingga ia timbul dipermukaan seperti membuat kuih buah melaka onde-onde.
Boleh dapat 33 biji koci. Letak Susu Full Cream dalam mangkuk pula untuk mencelup biskut tu nanti. Cara bungkus kuih koci labu.
Lakukan hingga habis adunan. Leperkan dan masukkan inti kemudian bulat-bulatkan. Satukan tepung pulut dan pulut hitam yang telah dikisar halus tadi.
Inti jangan terlalu kering biar lembab-lembab sikit baru sedap. Didihkan air dan rebus doh seperti merebus doh buah melaka. Nak buat kuih legend nie tanpa gagal TUNGGU EA BULAN JULY 2019 NIE KITA AKAN ADA 1 PROMO DAN HARGA YANG PASTI MENGUJAKAN SEMUA STUDENT APA YANG AKAN KITA AJAR DALAM PJJ KUIH KOCI NIE 1.
Bila ia timbul di permukaan air bermakna ia sudah masak. Cara membuat step by step. Pertama masukkan pulut putih tepung pulut hitam tepung gandum garam dan air ke dalam bekas.
NAK PANDAI BUAT KUIH KOCI YANG KOMFEM TANGKAP LELEH. Cara buat kuih koci lemak manis dan lembut. Ketepikan Kemudian masukkan kelapa parut gula melaka dan sedikit garam ke dalam kuali.
Cairkan gula melaka gula pasir garam bersama air dan daun pandan. Ambil sedikit doh leperkan dan letak inti di tengahnya. Resepi ini telah dikongsikan oleh Norhidayu Abdul Majid.
Dulu dulu mak rajin buat kuih koci. Kemudian ambil Biskut Hupseng lemak tu. Bulat-bulatkan doh dan masukkan int.
Jom turun nak berkongsi resepi kuih koci inti kelapa. Didihkan air dalam periuk. Nak ikutkan cara buat dan bahan lainnya semua sama je.
Ada kuih koci labu yang doh luar dibuat daripada buah labu kuning dan. Kita jadikan kuih koci leleh moden jelah lagi Ramuan 500 g labu Buang kulitpotong dan kukuskan 1 12 cawan tepung pulut 2000 ml air untuk merebus adunan Bahagian santan leleh 200 ml santan pekat 2 sudu besar tepung jagung 1 sudu kecil garam 14 cawan air Bahagian inti 1 biji kelapa yang sedang inti 1 helai daun pandan 2 keping gula melaka. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut.
Petang ni kami nak kongsikan kepada anda untuk membuat kuih tradisional paling popular iaitu kuih koci lemak leleh. Cara buat dan bungkus kuih koci sila rujuk video cara memasak atau membuat inti kelapa. Guna api perlahan untuk masak inti kuih ini.
Celup biskut terus susun dalam bekas. Masukan kelapa parut air gula merah dan gula ke dalam sebuah periuk. Ambil sejemput doh dan leperkan letak satu.
Cara Buat Kuih Koci Sedap Lemak Meleleh Makan Kalau Rasa Tak Bersalah
Resipi Kuih Koci Pulut Hitam Leleh Terlajak Sedap Tak Perlu Kukus
Cara Buat Kuih Koci Sedap Lemak Meleleh Makan Kalau Rasa Tak Bersalah
Cara Buat Kuih Koci Sedap Lemak Meleleh Makan Kalau Rasa Tak Bersalah
0 Comments